Werkstuk over het oude Egypte voor groep 7 of 8:

Dit werkstuk van 14 pagina’s over het oude Egypte is met een 9 beloond! Download het nu dan heb je een perfecte start voor je eigen werkstuk over Egypte!

Het is voor groep 7 gebruikt en kan zeker ook voor groep 8 of de brugklas gebruikt worden. In de download zitten zowel een Word als een PDF versie. Totaal telt het werkstuk over Egypte 14 pagina’s. Het is 100% zelf geschreven en alle foto’s hebben we origineel zelf gemaakt. Er kunnen dus geen problemen met auteursrechten ontstaan!

Download het document voor de volledige tekst of bekijk alvast onderstaande selectie uit het werkstuk over Egypte:  Succes! (direct na betalen krijg je automatisch toegang tot de download links om het document van 4 pagina’s als Word en/of PDF -te downloaden)

Inhoudsopgave:

1 Inhoudsopgave
2 Voorwoord
3 Algemene informatie
4 Tempels, obelisken en tempels van Egypte
5 De hiërogliefen en tekeningen
6 De farao’s en graftombes
7 Moeilijke woorden
8 Nawoord
9 Bronnenlijst

Voorwoord

Mijn werkstuk gaat over Egypte. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik de geschiedenis van Egypte erg interessant vind en er graag meer over wil leren. Het is bijzonder dat de mensen zo lang geleden al zover ontwikkeld waren en bouwwerken maakten die nu nog bestaan.

Algemene informatie over Egypte

Topografie en klimaat
Egypte is een land dat ligt in Afrika. Er wonen ongeveer 85 miljoen mensen in Egypte. Om te vergelijken: in Nederland wonen 16 miljoen (bijna 17 miljoen) mensen. Egypte is best een groot land, maar 95 % van het land is woestijn. 5% van het land is bewoonbaar doordat de Nijl dat land vruchtbaar maakt. Hier wonen bijna alle mensen.

De Nijl
Door Egypte stroomt de Nijl. Deze rivier is heel belangrijk voor Egypte. Vroeger stroomde de Nijl eens per jaar in augustus over. Al het land om de Nijl kwam onder water te staan. Het water bleef een tijd liggen. Hierdoor werd de grond langs de rivier vruchtbaar. Hierna konden de Egyptenaren voedsel verbouwen op deze grond. Veel mensen wilden bij de Nijl wonen en er kwamen dorpen en steden. Nu wonen de mensen nog steeds graag bij de Nijl. Ze hoeven alleen niet meer te wachten tot de Nijl overstroomt, want er is nu een dam gebouwd, de Aswandam. Nu is er het hele jaar genoeg water.

Egypte nu

Geloof in Egypte

De meeste mensen (93%) in Egypte zijn moslim. Zij geloven in Allah. Ze bidden in de moskee. Het boek dat ze lezen heet de Koran. Als je in Egypte bent hoor je vanuit de moskee de oproep voor het gebed. De meeste vrouwen op straat dragen een hoofddoek. Er zijn ook Kopten en Christenen in Egypte.

Politiek in Egypte

Egypte is de laatste tijd veel in het nieuws. Nadat president Moebarak 30 jaar de baas is geweest in het land zijn de mensen de armoede en oneerlijkheid zat. Ze komen in opstand op het Tahrirplein en president Moebarak wordt gevangengenomen. Deze opstand noemen ze de Arabische lente. Er komen verkiezingen. Morsi wordt als president gekozen. Hij geeft zichzelf al snel alle macht. Dat vinden de mensen niet leuk. De mensen komen weer in opstand. Nu neemt het leger de macht over. Het blijft onrustig in Egypte. Hierdoor durven toeristen soms niet Egypte te bezoeken.

Goden

De Egyptenaren geloofden in veel verschillende goden. Sommige goden waren mensen, andere goden waren half dier half mens.

Belangrijke goden waren:

Anubis: Hij was een jakhals. Hij begeleidt de doden naar de weegschaal waar het hart werd gewogen. Als het hart te zwaar was werd het hart opgegeten. Als hij licht genoeg was mocht de dode door naar het dodenrijk.

Ra: God van de zon. Hij was de schepper van de wereld, de goden en de mensen. Hij was de belangrijkste god. Hij had een valkenkop.

Osiris: De god van de doden en de wederopstanding. Hij was getrouwd met zijn zus Isis. Hij werd voorgesteld als een mummie.

Isis: Godin van de magie en wedergeboorte.

Farao: De farao was ook een god, maar dan op aarde.

De hiërogliefen en tekeningen

De Egyptenaren schreven met hiërogliefen. Elk woord werd getekend als een plaatje. Als ze een vogel tekende dan bedoelde ze ook een vogel. Later werd een figuur een klank. Het hiërogliefenschrift telde wel 700 tekens. Je leest het van boven naar beneden. Eerst konden we het hiëroglyfen schrift niet lezen maar de fransman Champollion vond een steen met Grieks, Demotisch en Egyptisch. Zo begrepen ze eindelijk de hiërogliefen. Veel hiëroglyfen staan op stenen muren van tempels of op doodskisten. Ook werd er geschreven op papyrus Men maakten papyrus van platgestampt rietstengels van de papyrusplant.

 

De Egyptenaren maakten mooie muurtekeningen en schilderingen. Die zie je nu nog terug op de muren van oude gebouwen. Vroeger waren deze tekeningen gekleurd. Nu is dat op veel plekken verdwenen. Vaak werden goden getekend. Zij hadden altijd een ankh teken in hun hand om te laten zien dat ze onsterfelijk waren.

Bronnenlijst voor dit werkstuk over Egypte

Geschiedenis voor kinderen.nl
Landenspecials.nl
Wikikids.nl/Egypte
Verrijkingsstof.nl
Farao.vanee.org
Dewereldwonderen.nl 

Dit werkstuk over Egypte is beschikbaar onder de licentie “Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal (CC BY-NC-ND 4.0)” . Je bent vrij om: het werk te delen — te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat. Onder de volgende voorwaarden: Naamsvermelding, NietCommercieel & GeenAfgeleideWerken. Zie ook deze licentie pagina.