Download het Excel document met alle numerieke postcodes voor heel Nederland met bijbehorende gemeente, wijken en buurten plus meer dan 100 onderwerpen die over de postcode bekend zijn.

Excel document met gegevens voor alle viercijferige (numerieke) postcodes in Nederland, met:

+ Informatie over meer dan 100 onderwerpen per postcode voor de jaren 2015 tot en met 2020.
+ Gegevens over het aantal adressen per combinatie van postcode en gemeenten, woonplaatsen, wijken en buurten in 2020.

Dit document bevat een schat aan informatie over de meer dan 4000 viercijferige postcodes in Nederland:

 • Er worden per postcode gegevens getoond voor meer dan 100 onderwerpen. Er zijn meer dan 4000 numerieke postcodes in Nederland. Per postcode zijn meer dan 100 onderwerpen beschikbaar in de thema’s inwoners (totaal, leeftijd, geslacht, autochtoon, geboorten), huishoudens (totaal en naar type), woningen (WOZ, bouwjaar, type, eigendom, leegstand), energieverbruik (gas en elektra), inkomen (aandeel hoge inkomens), personen met uitkering en nabijheid en dichtheid van alle voorzieningen.
 • Daarnaast wordt per postcode getoond in welke gemeente, woonplaats(en), wijk(en) en buurt(en) de postcode voorkomt. En er wordt getoond hoeveel adressen er bestaan voor iedere combinatie van de postcode met de gemeenten, woonplaatsen, wijken en buurten. Hiertoe zijn alle postcodes aan gemeenten, woonplaatsen, wijken en buurten gekoppeld op basis van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster en de meest recente geografische indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
€149,95 – Download

Het postcode document bevat werkbladen met:

 1. De inhoudsopgave.
 2. De definities per onderwerp.
 3. De meest recente gegevens per numerieke postcode per onderwerp (dit werkblad telt 136 kolommen en 4067 rijen: 135 onderwerpkolommen voor elk van de 4066 postcodes).
 4. Het aantal inwoners per vijfjarige leeftijdsgroep per numerieke postcode per jaar voor de periode 2011 tot en met 2020.
 5. Een lijst met de volledige postcodes van zes posities in Nederland met daarbij het aantal inwoners per postcode in 2018.
 6. De beschikbare gegevens voor 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 per numerieke postcode per onderwerp.
 7. Een overzicht van de gemeenten, woonplaatsen, wijken en buurten per numerieke postcode waarin de postcode voorkomt.
 8. Het aantal adressen per combinatie van gemeente, woonplaats, wijk of buurt en numerieke postcode.
 9. De gegevens voor enkele uitzonderingen waarvan de numerieke postcode niet in de primaire gemeente valt (320 adressen van meer dan 9 miljoen adressen in Nederland in totaal).

Klanten over deze download:

“De gegevens per postcode zijn zeer geschikt om doelgroepselecties in ons online advertentieplatform te maken. Op deze manier richten we onze advertenties eenvoudig op de meest interessante postcodes .”
“De koppeling van postcodes aan woonplaatsen is ideaal om onze vertegenwoordigers aan de gegevens uit ons klantensysteem te koppelen”.
Nieuw: heel veel onderwerpen voor de meer dan 450.000 postcodegebieden in Nederland (volledige postcodes van zes posities), neem contact op voor meer informatie.

Gratis voorbeeld:

Het document met postcodegegevens voor Nederland heeft dezelfde structuur als de documenten met postcodedata per gemeente. Download gratis een voorbeeld van het document per gemeente (document #8 ‘ postcodedata-gemeente-…’  in de download).

Bronnen en definities:

Als basis zijn de volgende bronnen gebruikt:

 1. Postcode-tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met leeftijdsgegevens voor 2010 tot en met 2020.
 2. De postcode-kaarten van het CBS met de gegevens voor 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019.
 3. De adresgegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster, gegevens van januari 2021.
 4. De gemeente, wijk en buurtkaarten van het CBS met de meest recente indeling (2020).

De bronvermeldingen van de gebruikte gegevens worden in dit overzicht opgesomd. De definities van de onderwerpen per postcode zijn op deze pagina en op het eerste werkblad van de postcode-download te vinden.

E-mailadres en factuur:

Het e-mailadres dat nodig is om een download af te ronden wordt gebruikt om de downloadlinks naartoe te sturen. De links in de e-mail zijn 72 uur geldig. Het e-mailadres kan ook als gebruikersnaam op service.openinfo.nl gebruikt worden om de documenten de komende 31 dagen tot 5 keer te downloaden of om de factuur op te halen. Eventueel (als je dit zelf aanvinkt) wordt het e-mailadres gebruikt om je de nieuwsbrief te sturen als er nieuwe informatie beschikbaar is (maximaal 2 keer per gekozen onderwerp per jaar).

Bekijk ook:

Gegevens over meer dan 100 onderwerpen per gemeente, wijk en buurt voor heel Nederland.

Adresgegevens voor heel Nederland met de gemeente, wijk en buurtcode per adres (CSV en Excel formaat).

Op deze pagina: Gegevens per numerieke postcode (ook bekend als 4cijferige postcode, viercijferige postcode, postcode4, postcodevier, PCvier of PC4) voor alle postcodes in Nederland als Excel bestand. #Postcodedata